Тенденции в интериорния дизайн за 2023

Тенденции в интериорния дизайн за

тенденции в интериорния дизайн за 2023
В света на интериорния дизайн стиловете и предпочитанията на клиентите се променят непрекъснато, което спомага за формирането на различни тенденции. Всяка година се появяват нови вдъхновяващи идеи, които изменят начина, по който изглеждат нашите домове, офиси и дори обществени сгради. В следващите редове ще разберем кои са най-значимите и интересни тенденции в интериорния дизайн досега, през 2023г.

Естествени материали и елементи

Една от най-силните и значими тенденции интериорния дизайн през годината е преобладаването на естествените материали и елементи във вътрешното пространство на сградите. Благодарение на този тренд се създават хармонични и красиви, които подчертават връзката между вътрешното помещение и природата.

Въвеждането на повече естествени елементи в интериорното пространство на дома се постига чрез добавяне на природни материали. Най-често се използва дърво или бамбук, както и естествен камък Гнайс. Визията може да се допълни и естествени текстилни елементи, като ратан, лен, памук или вълна. За създаване на завършена атмосфера, дизайнерите аранжират растения като живи акценти и залагат на натурални цветове и земни тонове.

Тази тенденция внася уют и хармония в дома. Включвайки естествени материали и елементи, интериорът придобива стилна и модерна визия, приятна за живеене и работа.

интериорен-дизайн-естествени-материали

Устойчивост и тенденции в интериорния дизайн

 

Тенденцията за устойчивост в интериорния дизайн цели да намали неблагоприятното въздействие върху околната среда.

Изграждането на устойчиви интериори се изразява в използване на екологични материали, например бамбук, изкуствена кожа, рециклирани елементи, гнайс и други. Най-лесният начин да направим вътрешното пространство на дома ни по-устойчиво е, като заложим на винтидж мебели.

Екологичността на интериора се изразява и в енергийната ефективност – поставянето на изолация за задържане на топлината, както и във въвеждането на водоспестяващи решения.

Тенденцията за създаване на по-устойчиви интериорни пространства цели намаляване на негативното влияние и създаването на по-здравословни и приятни дизайни.

Healthy Living

 

Интериорният дизайн се отнася не само до визуалния аспект на пространството, а и до физическото и психическото благосъстояние на живущите в дома. Този факт подпомага появяването на дизайни, целящи поддържане на здравето и благосъстоянието на хората.

Тази тенденция в интериорния дизайн се изразява в използване на много естествена светлина и живи растения. Често интериорните дизайнери прибягват до внасяне на природни материали във вътрешността на сградите и звукоизолация. Интересна практика е използването на психология на цветовете, т.е. залагане на цветове, които стимулират усещането за спокойствие, хармония и комфорт.

Тенденцията за създаване на пространства, свързани със здравето и благополучието, се отнася и до изграждане на специализирани помещения – например просторни бани с гледка и зона за отдих и релакс, фитнес помещение с място за тренировка и медитация, както и домашно спа със сауна или парна баня.

Стенен декор

 

Една от най-популярните и впечатляващи тенденции през 2023г. е залагането на красив стенен декор за акцент във всяко помещение на дома. Предпочитаните облицовки за стена обикновено са изработени от естествени материали, най-често дърво и естествен камък.

Гнайс е вид красива метаморфна скала, идеална за създаване на всякакви облицовки и стенни декори. Подходяща е за използване както в интериора, така и в екстериора. Популярността на камъка гнайс се дължи на множеството му предимства, включително устойчивост, издръжливост и лесна поддръжка.

Естественият камък е предпочитан материал за стенен декор, тъй като всички производители на естествен камък предлагат гнайс в огромно разнообразие от цветове, шарки, форми и размери. Разновидността на продуктите гнайс предоставят възможността той бъде интегриран лесно в различни видове интериорен стил – от модерен до класически.

Стенният декор е лесен и стилен начин да създадем уникален акцент в стаята като фокус в пространството, който обогатява интериора. Добавянето на облицовка от гнайс може да служи като израз на индивидуалност. Гнайсът, от своя страна, добавя усещане за уют, хармония и топлина във всяко помещение.

Стенният декор, освен, че прави пространството визуално по-привлекателно, подобрява благосъстоянието на живущите, като внася усещане за природа и във вътрешността на дома.

стенен декор гнайс

Изблик от цветове 

 

Тенденцията в интериорния дизайн, позната като „изблик от цветове“ се фокусира върху използването на ярки и наситени нюанси. Колоритните цветове придават акцент във вътрешните пространства и ги правят по-живописни, контрастни и визуално интересни.

Избликът от цветове може да се изрази по-различни начини. Минималистичният поглед върху тази тенденция може да бъде използване на ярки елементи на по-неутрален и сдържан фон. Например вкарване на дребни цветни аксесоари и декорации, например тишлайфери, декоративни възглавници и други.

По-смелият и максималистичен избор е смесването на гама от нюанси в една истинска експлозия от цветове, например боядисване на една или няколко стени в ярък цвят, добавяне на тапет, ярки мебели и килими.

Често интериорните дизайнери се допитват до предпочитание цветове на клиентите си или залагат на популярната цветна психология. Задължително трябва да се вземе под внимание съчетаването на различни нюанси и тяхното влияния върху състоянието на обитателите в сградата. 

Използването на голяма палитра от цветове, дава възможност на всеки дизайнер максимално да изрази своите творчески идеи и стил.

цветове и кръгли форми

Кръгли форми – тенденции в интериорния дизайн 

 

Една от последните нашумели тенденции в интериорния дизайн е свързана с кръглата форма. Все по-популярно е избирането на мебели, декорации и интериорни елементи в кръгла или заоблена фигура.

Тенденцията се изразява в обзавеждане на дома с мебели с кръгли форми, например кръгла трапезна или холна маса, както и заоблени дивани и кресла. Освен мебелите, специфичната фигура може да присъства в декорациите – сферични лапи и полилеи, килими, картини и рамки.

Използването на кръгли форми придава мекота и хармония в стила на интериора. Заоблените фигури помагат за постигане на визуален баланс и спокойствие.

Уголемени осветителни тела

 

Популярна тенденция в интериорния дизайн, която съчетава в себе си естетиката, функционалността и впечатляващи акценти, са големите лампи и лампиони.

Големите лампи са обемни и имат изразителни форми, което ги прави предпочитан избор от редица дизайнери. Използването на акцентни полилеи добавя характер и стил във всяко пространство. Тази техника е предпочитана за всекидневната, хола и трапезарията, тъй като създава фокус в помещението.

Големите полилеи са изключително удобни и функционални, тъй като осигуряват мощно осветление в стаята, създават усещане за уют и приятна атмосфера.

Използването на обемни лампи в интересен и креативен начин за придаване на индивидуалности и разнообразяване на скучния интериор.

Уголемени осветителни тела

 

Тенденция в интериорния дизайн, която се отличава със смелост и креативност, е използването на различни нестандартни декорации. Това е начин всеки дизайнер да изрази своят стил и индивидуалност.

Интегрирането на нестандартен декор прави интериора на дома визуално по-интересен и оригинален. Нетипичната декорация на дома може да се изразява в поставяне на интересен тапет или стенен декор – облицовка с гнайс, дърво или дори огледала.

Интересен прочит на тенденцията е внасяне на нестандартни скулптури, фигури, картини  и арт инсталации. Все по-често във вътрешните пространства на домовете се срещат обновени винтидж стълби, мебели и врати.

Използвайки нестандартни декорации, интериора на дома придобива запомнящ се, индивидуален и впечатляващ външен вид.

Тенденциите в интериорния дизайн преживяват постоянни промени и развитие, отразявайки съвременните предпочитания и вкусове на клиентите и дизайнерите. Досега през 2023 г. ключовите трендове, които преобладават в света на интериорния дизайн, включват създаване на просторни, светли пространства, изпълнени с естествени материали и устойчиви елементи. В модерните интериори преобладават ярките цветове, интересните форми и нестандартните декорации, които изразяват персоналния стил и индивидуалността на живущите в дома.

Най-популярни тенденции през годината се отнасят до изграждането на по-устойчиви, хармонични и уютни домове, които облагодетелстват здравето и благосъстоянието на хората.