публикации

Интериорните дизайнери – какво да очакваме?

Интериорните дизайнери – какво да очакваме от тях ? Това е тема, която може да се разтяга на дълго и на широко. В общи линии, в повечето студия е подобно, но разбира се всеки има собствен стил на работа и сега ние ще Ви разясним нашият.

„Интериорени дизайнери“ не означава просто хора, които ще ви аранжират мебелите. Ние сме инженери-дизайнери, които изготвят интериорни проекти, и следят за тяхното изпълнение. Това включва 3D визуализации и работни интериорни чертежи.

Интериорните дизайнери – преди да започнем

  • Обадете ни се! Разкажете ни за вашият апартамент, къща или вила,  за които искате да изготвим интериорен проект! Подгответе се да отговорите на няколко въпроса, а именно:
  • Къде се намира вашият апартамент или къща (град, квартал)? Обърнете внимание, че сме изключително гъвкави и можем да разработим интериорени проекти София и страната.
  • Колко стаи има? Ако е къща колко е голяма?
  • На каква фаза е? Дали е новопостроен, на шпакловка и замазка, или е вече обзаведен и искате да го промените с помощта на интериорен дизайнер? Имайте предвид, че колкото по-рано се обадите –толкова по-добре!
  • Колко време имате? Бързате ли?
  • След като сме се запознали по телефона и сме обсъдили приблизително от какво имате нужда, следват два варианта, за да изготвим оферта с цени и срок на изпълнение:
  • Ако имате архитектурен чертеж или сте си измерили помещенията, изпратете ни го на e-mail и ще получите оферта за интериоен проект в рамките на същия ден!
  • Нямате възможност да ни изпратите нищо? Няма проблем. Ние ще дойдем на място, за да ни покажете и разкажете. След това ще получите оферта с цена и срок на изпълнение.

Ако приемете нашата оферта и започнем да работим, след договора следва сваляне на точни размери от обекта. Ще изпратим някой от нашите интериорни дизайнери на място, при вас. В зависимост от големината на вашия  апартамент, къща, вила или магазин, ще са необходими няколко часа за да измерим всичко. Следва идейната фаза или идеен интериорен проект.

Интериорните дизайнери, какво да очакваме преди идейната фаза?

Изпращаме план – проект на апартамента с подредени мебели. Той съдържа, това което предлагаме да има в апартамента или къщата. Възможно е  да предложим корекция на стени, обединяване или разделяне на помещения или само подреждане на мебелите. Ако имате забележки или сте пропуснали да ни кажете някое Ваше желание ще го нанесем, и ще изпратим нов чертеж. Целта е да се запознаем както ние, така и Вие с възможностите на пространството и това, което можем да постигнем в идейната фаза – идейният проект. Най-важното е нашите интериорни дизайнери да разберат желанията Ви.

Когато сме изчистили всичко на 2D план преминаваме към изготвяне на същинската идейна част. А именнo 3D визуализации на всяко помещение.

Идеен интериорен проект в интериорният дизайн.

Това, според нас, е най-важната част от целия интериорен проект.

Започваме приоритетно с разработване на интериорен дизайн на банята, следват кухня, дневна, спалня и другитте помещения.

Нашите интериорни дизайнери ще изготвят 3D визуализации, които ще обхванат всеки ъгъл от помещението и така ще придобиете ясна представа  за това, как ще изглежда бъдещото Ви жилище. Обикновено са по две  3D визуализации на помещение, но понякога са повече.

Изпращаме 3D визуализациите на всяко помещение на e-mail, когато е готово. Oбсъждаме, променяме и когато одобрите 3D визуализациите продължаваме нататък със следващото помещение.

В идейният проект изчистваме цялостно идеята за вашия дом – стил, функция и да не забравяме хигиеничност. Все пак никой не иска жилище, което е трудно за почистване.

За нас е много важно да проектираме домът Ви според вашият начин на живот. Да направим обитаването на дома приятно и лесно, без да се налага да се адаптирате. Домът Ви ще е адаптиран спрямо Вас и семейството.

Имайте предвид, че ние сме инженери и още в идейната фаза подхождаме с внимание към всеки детайл и знаем кое как ще се изработи.

Когато изработим всички 3D визуализации преминаваме към чертежите.

Всяка идея е нищо ако не бъде реализирана, а трудно реализираната идея, грешките и бавенето ще ни подлудят. За това дългогодишният опит на интериорните дизайнери е показал, че трябва да се придържаме към утвърдените правила в проектирането.

Интериорен дизайнер бута стени.

Понякога помещенията ни устройват и запазваме размерите и формата на стаите, както са в заварено положение. Звучи чудесно, но това е рядкост. Много често се налага бутане на стени, разширяване на помещения, изграждане на нови стени, ниши или оформяне на нови стаи.

Тези промени се оформят в чертеж „план вътрешни преградни стени“ с размери и детайли, за да е ясно на майсторите къде какво се изгражда. Важно е, много точно, да се спазват размерите от интериорният проект .

Интериорен дизайнер - водопроводчик.

Чертежите за ВиК са много важни при обзавеждането на банята и кухнята. Всяко допуснато неправилно изпълнение води го къртене. Ние даваме позицията на всеки извод в план с размери, но понякога разчертаваме и разгъвка, за да е по-лесно на майсторите да се ориентират.

Интериорните дизайнери - план Ел. Разпределение

В идеалният случай всичко ни устройва, слагаме осветителните тела, всичко светва и ние сме щастливи, но разбира се това е несериозно.

 В повечето случаи се налага преусмисляне на цялата електроинсталация или на части от нея. Ние изработваме Ел. проект за слаботокови и силнотокови инсталации в съответствие със Вашите желания и функционалността на жилището.

Интериорните дизайнери - план настилки

Изработваме план на настилките с посочени количествени сметки за тях, плюс первази и преходни решения между настилките.

Понякога даваме още чертежи с детайлни схеми на конфликтните зони. Такива са преходите между различните видове настилни.

Интериорните дизайнери и отношението им към дизайна на тавана.

Това е чертеж, в който е посочено всичко, което включва таванът. Детайли, цветове, осветление, отоплителни уреди, вентилация, датчици, противопожарни системи и други.

За нас е много важно всички тези неща  да бъдат подредени и да изглеждат в синхрон. Все пак разхвърляният таван, е като разхвърляната стая. Всеки иска да му е подредено.

Интериорните дизайнери - план отопление и вентилация

Този чертеж включва всички необходими вентилационни изводи в баня, кухня и санитарни помещения. Тук включваме отоплителни уреди, радиатори, камини и др.

В случаите, в които имаме камина, без значение какъв вид е тя, ние разработваме и нея. Имаме опит в проектирането на камини.

Интериорните дизайнери - план довършителни работи по стени

Детайли, финишни материали, цветове, мазилки, предстенни обшивки и др. Тази информация се оформя от  интериорните дизайнери, за да могат майсторите да се ориентират по лесно, за това коя стена как се обработва.

Интериорните дизайнери - разгъвки на стени

Детайлно разработване на стените с всичко което включват. Осветление, произведения на изкуството, конзолни мебели и уреди. Някои се изработват лично от  интериорните дизайнери в нашето стидио.

Интериорните дизайнери, все пак аранжират

Аранжировката включва цялото обзавеждане в апартамента, което стъпва на пода. Чертежът е много важен защото на него са систематизирани всички мебели, които ще се изработват или ще се доставят.

Интериорните дизайнери и дизайнерските мебели

Всяка мебел, която ще се изработва бива начертана с размери в отделен чертеж с изгледи и разрези, както и детайли. Тези чертежи включват важна информация относно цветовете и финишите на всяка отделна мебел. Например общият чертеж на кухнята изглежда по този начин:

Всеки чертеж има уникален код, който е означен върху аранжировката. По този начин всеки (дори незапознат с проекта) човек може лесно да се ориентира за разположението на мебелите в апартамента. Нашите интериорни дизайнери мислят за всичко.

Ако имате време и Ви е интересно можете да прегледате статиите в Уикипедия за някои от любимите ни дизайнери и архитекти.