публикации

Интериорен дизайн и цветове . Някои правила при избора на цветове в интериора и как това влияе оптически 

На всеки, на който му се е налагало да се занимава с интериорен дизайн и цветове знае, че това е трудна задача. Има някои правила, които ще разясним в тази статия.

Има ли някой, освен нашият интериорен дизайнер, който иска да направи дома си да изглежда като една малка уютна прегръдка?

Тази статия за интериорен дизайн и цветове предлага някои перфектни уроци по наслояване на цветовете и как те се отразяват във Вашият интериорен дизайн.

Говорили сме за това и преди, но колкото по-отворено е Вашето виждане за света, толкова по-важно е да третирате пространството около себе си в студени, монохромни тонове. Предизвикателството, да се пречупите и да започнете да гледате през очите на Скандинавеца, ще Ви постави на едно по-високо ниво в очите на вашите приятели и гости.

Интериорен дизайн и цветове в българската действителност

Има едно неписано правило: „Шареното е за южните народи, монотонното е за северните, високообразовани скандинавци“.

Независимо дали става въпрос за интериорен дизайн в София или страната, ние българите обитаваме малките пространства, завещани от комунизма, което още повече изисква студени цветове, защото те отдалечават и правят пространствата по-големи визуално.

Интерирен дизайн и цветове и оптически измами

В интериорният дизайн цветовете са навсякъде. Ползвайки светло дърво на пода, съчетано с бели или светло сивкави стени ще направят пространството невероятно уютно. Освен това трябва да имате предвид, че всичко в този живот има две половини – функция и визия. Тайната е в баланса между двете.

В тази статия говорим основно за визията, където пространството се разглежда в композиция от много елементи.

Разглеждаме композицията в нейната подреденост и баланс, защото в бита на хората съществуват много цветове и ако ги пренебрегнем ще загубим добрата визия и винаги ще изглежда разхвърляно.

Най-добрите интериорни дизайнери в София и страната препоръчват да се използват по-неутрални цветове в големите обеми, които по-трудно можем да сменим. По-интензивни цветове можем да си позволим в произведенията на изкуството или в дребните аксесоари, като любимите възглавнички на дивана или в някоя ваза. 

Избягвайте излишните контрасти! С контрастите трябва да се действа много премерено в всеки интериорен дизайн.

Не зонирайте пода на вашия интерирен дизайн с цветове!

Най-добре ползвайте еднаква настилка навсякъде в апартамента. Ако сте избрали паркет, можете да използвате плочки само в мокрите помешения и терасите. Останалото нека да е само този паркет. Ако Ви е скучко винаги може да добавите килимче, за да внесете уют.

Светлите тонове на дървото са много подходящи за малки апартаменти, защото оптически увеличават пространството, но може да изберете и по-тъмен паркет. Цветът на пода не е толкова ключов, при него важното е да бъде максималко еднакъв навсякъде и да се избягва зонирането с различни подови настилки.

Оптически много помага и избягването на лайсни, когато все пак се налага смяна на настилката, но и за това има решение. Ползвайте корк или накарайте паркетаджията да направи преходната лайсна от самият материал на паркета. Той ще се дърпа, но вие настоявайте! Ако само майсторите вземаха решения в нашата работа нямаше да има и капчица стил и красота в никой интериорен дизайн.

Как нашият интериорен дизайнер подбира цветовете?

Нашият интериорен дизайнер не обича да използва прекалено много гладки стени с латекс, но в някои помещения и интериори това е най-изгодният вариант и се налага.

Тогава идва моментът за избор на точен нюанс и нашият съвет към вас е да избирате цвета на латекса последно. Първо изберете цветовете на другите неща (паркет, дамаска за дивана, завесите и др.) Когато подберете цветовете на всички елементи, чак тогава с мострите се избира латекса. Това е правилният подход, иначе ще объркате и ще стои недоизмислено.

Интериорният дизайн е творческа професия, но както във всяка работа и тук има правила, които е хубаво да спазваме.

Къде да се развихрим с цветовете в интериорният дизайн?

При стените и таваните е по-различно отколкото при подовете. Тук цветът е наистина много важен. Много внимавайте с цветовете на тавана. Ако нямате някаква специална идея, например паркет по част от тавана или друго дизайнерско решение, най-добре го оставете бял. Така помещението ще изглежда по-високо и няма да стои прихлупено.

Общо взето имате свободата да се развихрите в избора на цвят за стените. Както вече казахме, най-добре да съберете мостри от всичко включено в интериора и тогава да прибегнете до цвета на боята.

Избирайте светли тонове, ползвайте повече бяло или сивкави тонове. Послушайте ни! Сложете многоцветна картина, която да внесе интензивен цвят във вашият интериорен дизайн.

Факторът осветление в нашият интериорен дизайн и цветове

Има още един трик. Ползвайте студени цветове за интериора, но топли за осветлението! Много внимавайте в избора на крушки!

При енергоспестяващите крушки или диодните ленти имате възможност да избирате различни степени на топлота.

Например 2700к е топла светлина, а 6000к е студена. 

Никога не смесвайте светлините в едно помещение, защото ще стане манджа с грозде! Когато почнете с топла светлина, довършете всички осветителни тела с топла светлина. Те трябва да светят еднакво, но това е тема за друга статия.

Китайският интериорният дизайн и цветове

В работата по всеки интериорен дизайн ще разберете, че не всичко е латекс и паркет. Има мебели, плотове, уреди и всякакви джаджи. Всички те носят своят колорит. Всичко трябва да е съчетано правилно. Еднин елемент да пропуснете и всичко отива на кино.

Най-голям проблем са дребните джаджи за вкъщи, които купувате от домашни потреби.

Лошото е, че за да привличат вниманието и Вие да ги купите, производителите ги произвеждат в много ярки, категорични цветове. За да ви го докажа, отидете до банята и вижте подпряното мопче на стената и ще се убедите. Избягвайте да купувате вещи за вкъщи, които имат „кофти цвят“, просто се замисляйте в магазина, когато ги купувате! Какво като сте дали 300лв/м² за плочки в банята, когато там има едно подпряно, синьо мобче? Разберете, така никога няма да стои подредено! Отново казвам, наситените цветове трябва да са в изкуството в домът Ви, а не в мебелите, стените или дребните неща. 

Колоритът на живта – интериорен дизайн и цветове

Всеки обитател в даденият интериорен дизайн носи със себе си много голям колорит. Това са дрехи, аксесоари, и други предмети от лична необходимост. Това натоварва интериора, а ако Вие сте го пренатоварили предварително със силни цветове, тогава започва да изглежда разхвърляно и кичозно.

За съжаление няма как да минем без дребните пособия, но поне да си спестим цветовото им присъствие. Това всеки може да го направи.