Интериорен дизайн индустриален стил може да бъде постигнат както в малки, така и в големи пространства. Съществуват много примери за интериор в този стил, с който са проектирани тавани на стари сгради, мазета или халета на изоставени фабрики. В този случай ще обърнем внимание на един от нашите най-добри интериорни проекти в индустриален стил, който сме проектирали в София.

Апартаментът е с площ от 200м² с три спални, две бани, малък санитарен възел, коридор и голяма дневна. Интериорният дизайн е решен  основно в индустриален стил с настилка от шлайфан бетон, с вградено подово отопление. В спалните подът е покрит с антибактериален мокет с подложка, която придава мекота на всяка крачка. Метал, дърво и бетон са основните използвани материали, като по дървото има детайли от пирография изпълнена от нас, а металът е перфектно полиран до огледално. Чрез метода на пирографията целим да маркираме някои детайли като с щампа, която да се впише в интериора на индустриалният стил.

Запазени са височините на помещенията, като скритото осветление в тавана е постигнато с минимално понижение с окачен таван. С приложеният подход сме постигнали скриване на корнизите на пердетата, което придава завършеост и категоричност на интериора в стил индустриален.

Всички стени и тавани в целият апартамент са с интегрирана система за охлаждане и затопляне на стените. Това е иновация, която представлява тръби, по-които тече вода със съответна на нуждите температура. Системата поддържа приятна за тялото температура целогодишно.

Интериорен дизайн индустриален стил – дневна

В дневната сме заложили на бялото, като основен цвят. Настилката отново е шлайфан бетон, полиран до огледално. Технологичните фуги, освен че са задължителни за изпълнението на настилката, допринасят допълнително за усещането за склад. Тази визия  допълва нашата идея за интериорен дизайн в индустриален стил. Прозорците са от пластмасова дограма и за да избегнем стандартната им визия специално сме проектирали щори, тип японска стена, които да скрият дограмата. Пердетата пред тях са ушити от бял деним. По тавана са разположени декоративни елементи от метални профили и метална мрежа, които са в няколко размера.

В дневната са разположени три основни зони: кухня, трапезария и хол.

Интериорен дизайн индустриален стил – кухня

За да постигнем дизайн на кухня в индустриален стил е много подходящо да заложим на островна кухня и плотове от технически камък. В нашият случай шкафчетата са изработени от фурнирован МДФ с ръчна пирография, изпълнена от нас. Долният ред е запълнен основно от уреди за вграждане – фурна, миялна машина, пералня и кош под мивката, а шкафчетата под острова осигуряват достатъчно обем за съхранение. Цялостният финиш на кухнята напомня леко на винтидж стил, което сме постигнали с рамковите вратички и пирографията. Мивката е с едно голямо корито, а в сифона е вградена мелачка за боклук. В двата големи шкафа са вградени два хладилника с долна фризерна част, а в колоната до тях сме предвидили рамки за снимки на семейството.

Над острова сме концентрирали шест насочващи се осветителни тела за по-добро осветяване в зоната за работа. Двата индустриални стола са разработени от нас и се изпълняват по поръчка.

Плочките между плота и горният ред шкафчета са 100х100мм фаянс, като част от тях са ръчно изрисувани и изпечени в пещ. Боята е специална и не се изтърква.

Интериорен дизайн индустриален стил – трапезария

Трапезарната маса, в индустриален стил, е изработена от МДФ с два цвята фурнир. В плота е пирографирано поле за игра на шах. Основата е от тънки, полирани до огледално профили от неръждаема стомана, които придават кубичност и ефирност на основата. Столчетата са различни, за да се избегне сковаността на еднаквите елементи. Въобще интериорният дизайн в индустриален стил предполага разнообразие на елементите. Над трапезарната маса сме предвидили голямо осветително тяло, което да внесе повече светлина в съответната зона. Декоративните пана, които са окачени на стената са изработени от нас, като за целта сме използвали полирана стомана и стоманени въжета, кръстосани във всички посоки. Двете етажерки, които разделят хола от трапезарията и кухнята са за книги и дребни произведения на изкуството.

Интериорен дизайн индустриален стил – хол

В холът, сме разположили голям, мек диван и голям телевизор, пред който се спуска видео стена, интегрирана в тавана. Преценихме, че голям прожекционен екран би доближил още повече усещането за интериорен дизайн в индустриален стил. Проекторът е свързан с HDMI кабел към компютър, който управлява цялата мултимедия в апартамента. Стената зад телевизора е изпълнена от специално проектирани за целта панели от метални профили и метална мрежа. Пред тях е поставена масичка, тип пейка, която служи за помощен плот.

Холните масички са изработени от метал и мрамор.

Интериор – коридор

В дизайнът, в индустриален стил на коридора или входното предверие заложихме на изчистено от предмети пространство. Двете големи плъзгащи врати са изработени от различни по тоналност фурнири. Едната води към дневната, а другата скрива ниша, в коята са разположени сервизно помещение и шкаф за окачване на дрехи, както и рафтове за обувки. 

Пейката и огледалото се изработват ръчно от нас, като гредата (седалката на пейката) е застарена и обработена с паста. На стената, за декорация, са поставени осем капли от велосипед. По тавана на целият коридор е предвидено скрито осветление, а в зоните с произведения на изкуството има насочващи се осветителни тела. Усещането за интериорен дизайн индустриален стил на коридора се подсилва от големите врати, наподобяват гаражни.

За интериорният дизайн индустриален стил на спалнята сме се насочили към настилка антибактериоален мокет съчетан с шлайфан бетон по стените. Леглото е тапицирано, а таблата е съставена от възглавници, които са със свалящи се калъфи. Цялата тапицерия може да се сваля, и да се пере в пералня. Нощните шкафчета са изработени в духът на целия апартамент, като за целта отново сме използвали няколко нюанса фурнирован МДФ. Телевизорът е точно срещу спалнята, като непосредствено под него има конзолно шкафче, което не стъпва на пода. Нощните шкафчета, както и шкафчето под телевизора отново са пирографирани собственоръчно. Смятаме, че пирографията кореспондира, много добре, с интериорният дизайн индустриален стил.

На тавана и стените

По тавана е предвидено скрито осветление с възможност за димиране, а двете осветителни тела, чийто дизайн е наш, са изработени специално за този апартамент по поръчка. Дървеното пано на стената на банята е направено от застарени греди и скоби от неръждаема стомана.

Стените са декорирани с мазилка, която имитира бетонни панели, които придават индустриален завършек на цялата спалня.

Банята

Банята е архитектурно интегрирана към спалнята, като сме засилили тази нейна особеност с два различни по размер прозореца, които са от пода до тавана. Тези прозорци са изработени от две стъкла със съответната дистанция между тях, в която е интегрирана дървена щора.

Вратата, която се намира отдясно на леглото води към отделно помещение, което изпълнява функцията на гардеробна, но там има и тоалетка. Вратата е проектирана със скрито плъзгане, като повърхността от двете страни е съобразена със стила на съответните помещения.

От едната страна е изработена от плочи бял фурнир с пирография, а от другата страна е от орехов фурнир с фрезована декорация – телена мрежа.

индустриален стил – спалня

Интериорен дизайн индустриален стил – гардеробна

Гардеробната е решена в червеникавата топлота на байцваният европейски орех. Тази цветова комбинация, съчетана със сивите грапави стени подхожда идеално на визията ни за интериорен дизайн индустриален стил на гардеробна. Стените са изработени по специална италианска технология, която е използвана в редица големи храмове в България и по света. Сместа, от която са изрботени облицовъчните камъни, е с формула създадена специално за този интериор. Изработена е от български художник по поръчка. За осветление сме заложили насочващи се осветителни тела, които са монтирани на тавана. Подовата настилка в гардеробната отново е мокет, същият като в спалнята.

Шкафчетата

Шкафовете са предвидени за окачване на висящи дрехи, сгъване и подреждане, както и за съхранение на обувки, колани и други аксесоари. За дръжки на чекмеджетата сме използвали кожени каишки за часовник. Огледалото е окачено на стената, а пред него има голяма табуретка. За да се придаде повече индустриален вид на гардеробната сме добавили едно рафтче, изработено от метална мрежа с обезопасени ръбове. Предвидили сме място за окачване на колани, както и малки рафтчета за аксесоари. 

Баня 1

Тази баня е в близост до детските стаи и е решена в леко винтидж стил. Използвани са бели фаянсови плочки 20х20см , които сме изрисували ръчно със специални бои. На следващ етап плочките са изпечени в пещ за керамика. Мотивите са свързани с отглеждането на пеперуди.

Белите фаянсови плочки пасват идеално на индустриалният стил на банята.

Мивката за баня е изработена от кориан, а над нея има две шкафчета за принадлежности. В стената между тях е вградено голямо огледало, а над него има аплик за баня. В таваните има вградено, скрито осветление и вентилация. Душ зоната се разделя с дебело 2см закалено стъкло, което да спира капчиците вода при къпане. Подът е скара изработена от кориан. Всички плочки по стените в банята са от под до таван.

Санитарни възли

В апартамента има три мокри помещения, две от които са бани, а третото е малка тоалетна, която служи и за перално помещение. Под плота на мивката има вградени пералня и сушилня.

Баня 2

Банята към основната спалня е решена в бежавата гама. Плочките, които сме използвали са гранитогрес с размер 180х80см. Големи плочки, с помощта на които се оформят стени без излишни фуги, лесни за почистване и категорични, като дизайнерско решение. Банята е разделена на две зони чрез стена: едната е предвидена за душ, а в другата има голяма метална мивка със шкаф и тоалетна с вградено казанче. Стената, на която е монтирана мивката е с плочки, които са изрязани на водно рязане. Образуват се хаотично пресичащи се фуги, а в средата е вградено голямо огледало с неправилна форма. На тавана е монтирана лампа, която да осветява мивката. Шкафчето е от тикова дървесина. Всички плочки по стените в банята са от под до таван.

В душ зоната, на пода е монтирана тикова скара, която скрива сифона и дава едно по-натурално усещане на стъпващия върху нея. Част от стената, която разделя банята от спалнята е стъклена, а за да влиза естествена светлина в банята, е предвидена и щора, която да затъмнява при нужда. В тавана са вградени скрито осветление и вентилация.

Тоалетна за гости

Малка тоалетна в близост до дневната, която е предвидена основно за гости. Решена е в във винтидж стил. По стените са предвидени специални тапети , които са доставени по поръчка. Плота за мивка е изработен от мрамор, а под него в шкафчетата са вградени пералня и сушилня. Етажерките на стената са метални и идеята е да приличат на метални касетки. На тавана е монтирана метална греда, в която има скрито осветление. Между стената и тавана са монтирани и корнизи.