публикации

Дизайн на камина

Днес ще Ви запознаем с това, какво представлява един дизайн на камина, изготвен от наш интериорен дизайнер.

Ще хвърлим малко повече светлина на един определен тип камина, защото видовете са толкова много, че няма да ни стигнат страниците на дебела книга.

проект-за-дизай-на-камина
проект за дизай на камина
проект-за-дизай-на-камина
проект-за-дизай-на-камина

Видове камини

Има отворени, затворени, на дърва , пелетни, био, и още много други видове камини, на които ще обърнем внимание друг път.

Ще Ви запозная с проектирането и изпълнението на отворена камина. Чертежите, които разработваме, материалите, които залагаме и не на последно място функционалността.

Защо да изберете отворена камина?

Ами много просто:

    • По-красиви са. Друго си е да виждате огъня направо, а не през стъкло, което се опушва с времето;
    • Отворените камини работят за естествена вентилация на помещенията;
    • Просто на определени места си е задължително, като в механите например, а и не само;

Нашите интериорни дизайнери изготвиха проект за камина в една механа, към фамилна къща. Тази механа е за обслужване на семейството, когато имат специални поводи или просто решат да се съберат на една маса в уюта на традиционната българска механа или винарна. Аз го наричам с двете имена. 

Както казах механата е към фамилна къща, тоест това не е ресторант за обществено ползване, но принципа на работа на камините е един и същ. Няма специални камини за вкъщи и камини за ресторанти.

Дизайн на камина- място

Мястото беше подадено от строителя. Коминът беше изграден, така че нямахме голямо поле за изява в позицията на огнището. Предполагаме, че и при Вас ситуацията е същата. Така или иначе мястото ни устройваше и ние решихме да направим сравнително голяма камина, с голямо отворено огнище. Просто имаше място и нашите интериорни дизайнери се възползваха. Освен това, самото помещение е голямо и предполага голяма, добре разпалена камина.

Дизайн на камина – чертежи

В дизайът на камината някои проектанти пресмятат мощността на камината, на база голенимата ú, после я напасват спрямо помещението, но така камините стават малки и се губи присъствието им. Ние не подходихме така в нашият дизайн на камина. Просто искахме да топли, колкото може повече и да е красива. За това направихме долният плот 2000мм широк, 800мм, дълбок и 300мм висок. Направихме огнището ниско. По-красиво е така. Ето ги изгледите:

проект
проект

Проект и дизайн на камина-материали

Нека да започнем с материалите за камина. На чертежа, по-горе, се виждат основните изгледи на камината, както и заложените материали.  Това са:

Проект на отворена камина

При отворените камините всичко трябва да се случва от долу нагоре. Така се проектират и така се изпълняват. Те са като едни малки къщи. Почвате от основата и зидате нагоре до покрива, а всеки елемент трябва да има къде да стъпи стабилно.

При горенето, камините се нагорещават и разбира се  започват топлинните разширения и свивания. Тези деформации налагат още по-стриктното спазване на правилата.

При проектирането на камините трябва да знаете как изглежда всеки един ред от тухлите и така да ги напаснете, че нищо да не виси без стабилна упора. Всяка нова тухла, която слагате, трябва да застъпва две долни. 

чертеж
чертеж

Отворена камина ред по ред

Камината стъпва на фундамент от подова замазка 5см и един ред огнеопорни тухли.

Върху тях е долният плот, който е от масивна дървесина 200мм. На чертежа не се вижда, но в гредата е вдълбан плот от черен гранит. Можете да го видите на снимката.

дизайн на камина, снимка, изпълнение
дизайн на камина
дизайн-на-камина

Огнището на отворена камина

На същата височина се намира огнището на камината. То е отворено само отпред и е сравнително голямо. Иззидано е цялото от огнеупорни тухли. Подът на огнището е с решетка за пепел, под която има ниша с метално чекмедже. Там има и тръба за вкарване на външен въздух, която да разпалва камината.

От двете страни на огнището има две стенички от дялан камък, за да скрием огнеупорните тухли от външната страна. На тези стени стъпва горният плот, който също е от масивна дървесина, но с по-малки размери. 150мм височина, 1800мм широчина и 550мм дълбочина. 

проектиране-на-отворени-камини
проектиране на отворени камини

По-малък горен плот на отворената камина

Някак по-стройно изглежда, когато „оберете“ горният плот с по 50мм до 100мм, от всички страни и го направите по-малък от долния.

При горният плот, по същият начин, вградихме плоча от гранит, но този път сме я монтирали от долната страна. 

  • Важно е, когато имате допиране на запалим с незапалим материал да използвате базалтово въже за изолация между материалите (елементите).

Шапката на камината

Над горният плот стъпва шапката, която стига до тавана. Нашият интериорен дизайнер заложи на вертикални греди, в четирите края, с хоризонтални дъски между тях. Това е само за фасада. От вътре огнището продължава нагоре и преминава в комин.

Някои правила при проектиране на камини

Предният отвор, на камината, трябва да се изчисли спрямо комина. Има си формула за това. В тази малка статия е описано разбираемо, кое, как се смята. Малка статия 🙂

От вътрешната страна на камината, над огнището, преходът към комина, трябва да бъде с една специфична чупка. Целта е да се улавя дъмът, който излиза на кълбета и преминава в комина. 

И сега най-важното:

  • Моля ви, когато строите къщата, оставете малко по-голям отвор в плочата, там от където ще минава коминът и просто заложете на по-голям диаметър коминни тела! Това може да ви спести много главоболие и пушек в стаята. Дали слагате коминни тела с един номер по-големи не е от голямо значение за финансите, но е от огромно значение за камината. Широките коминни тела осигуряват по-голяма тяга за издърпване на пушека от камината.

В нашият случай

В нашият случай строителят беше използвал по-малки коминни тела и имахме проблем. Добре, че комините бяха два и се оправихме с проблема, а сега камината работи добре.  

Проект за дизайн на камина – друг пример

Преди време бяхме проектирали подобна камина в един интериор в баварски стил, но там клиента държеше камината да бъде с готова горивна камера и там проблеми с комините нямаше, но пък не е същото. Друго си е да виждаш огъня без стъкло отпред. Но пък интериора си го биваше. 🙂

затворена-камина-дизайн
затворена-камина-дизайн
затворена камина дизайн
затворена-камина-дизайн

Надявам се тази статия да е била полезна за Вас, ако смятате да изграждате собствена отворена камина.

Ако ви е харесал начинът ни на работа можете да се свържете с нашата фирма за интериорен дизайн в София и странатата, за да изготвим за Вас проект за интерир на къща с камина.

Защо интериорен дизайнер от нашата фирма за интериорни проекти да проектира камината?

Имайте предвид, че когато се обърнете към специализирана фирма за камини, те ще Ви предложат типов проект, ще залагат материалите, които са им налични, ще ви пробутват някакви неща, за да не им залежават по складовете. Приимуществото, да изберете нашата фирма за интериорен дизайн, да ви изготви интериорният проект или проект за камина, защото ние ще го направим такъв какъвто би паснал на вашият дом. Ще се съобразим с конкретните условия и няма да Ви пробутваме горивни камери и залежали артикули. 

Камината ще стои дизайнерски, а не чужда за интериора, както се получава в повечето случаи. Хората си правят камини и те стоят някак не на място. После се чудят, кое не е наред.

За повече информация относно това, какво да очаквате от нашите интерни дизайнери посетете секцията услуги!

В някоя друга статия ще Ви покажем колко лесно се вгражда биокамина, но това ще бъде следващият път. До скоро!