Врати в интериорния дизайн – 7 съвета как да ги изберем

7 съвета за избор на интериорни врати

врати-в-интериорния-дизайн-план

Интериорните врати са ключова съставна част на интериорния дизайн на дома. Те предлагат не само функционалност, но и влияят на цялостния облик и стил на помещенията. На пазара се предлага огромно разнообразие от различни стилове, видове и материали интериорни врати, което затруднява избора на клиентите. Понякога за да изберем най-подходящите врати в интериорния дизайн е необходим професионален съвет от специалист с поглед върху детайлите. В следващите редове ще откриете най-полезните съвети за селекцията на точните интериорни врати от интериорен дизайнер.

1. Съгласувайте стила на интериора и вратите

 

Първият съвет при избора на подходящи интериорни врати е съгласуването на интериорния стил и този на вратите, тъй като именно вратите допълват визуалната хармония и естетиката в помещението.

Преди за изберете една врата, разгледайте дизайна на стаите вкъщи и анализирайте използваните цветове, мебели, материали и декорации. Селектирайте вратата според общия външен вид на интериора, обърнете внимание на нюансите в помещението и светлината.

Например, за спалня в модерен интериорен стил е препоръчително да изберете минималистична интериорна врата с гладка повърхност, без стъклени елементи или релефни декорации.

Съгласувайте стиловете на интериора и вратите, вътрешното пространство и домът Ви ще придобие завършен вид и стилна и хармонична визия.

врати-в-интериорния-дизайн-3д

2. Функционалност на всички врати в интериорния дизайн

 

При селекция та на врати в интериорния дизайн, не забравяйте тяхната функционалност. Интериорните дизайнери съветват да избирате вратите според специфичните характеристики на всяка стая.

Ако интериорната врата води до спалнята е по-добре да заложите на плътен панел, който запазва уединението. За кухня или всекидневна, от друга страна, може спокойно да заложите на врата със стъкло, която да пропуска светлина в стаята.

Този съвет е особено важен при избор на интериорна врата за баня, поради спецификите на помещението. Вратата за мокрите помещения трябва да бъде устойчива на влага и намокряне.

Функционалността на интериорните врати може да се отнася и до пространството. Може да се наложи инсталирането на различни видове врати, според големината на стаите, например плъзгащи врати за по-малки помещения.

Изключително важно за дългия живот на интериорните врати е да обмислим условията в стаята и характеристиките, които те трябва да притежават.

3. Изберете подходящи материали и цветове за всички врати в интериорния дизайн

 

Изборът на подходящи материали и цветове за вратите в интериорния дизайн е от съществено значение за завършения облик на вътрешното пространство в дома ни.

Материалите на интериорните врати са пряко свързани с функционалността и живота им, тъй като различният състав има различни специфики. Най-често вътрешните врати се произвеждат от MDF, HDF плоскости, дърво, естествен фурнир, стъкло и дори метал.

Интериорните врати от MDF са икономични и издръжливи. Те имат гладка повърхност, която се чисти и боядисва лесно. Дървените врати и тези от естествен фурнир са по-издръжливи и сигурни, но и значително по-скъпи.

Всички видове интериорни врати, независимо от материала, могат да бъдат украсени по различен начин – с релефни елементи, декори или стъкло, което пропуска малко или голямо количество светлина в стаята.

Интериорните врати могат да бъдат изработени в огромен набор от цветове, в зависимост от предпочитанията ни и спецификите на проектите. Популярни през 2023г. са неутралните нюанси – бяло, черно, сиво и бежово, тъй като се съчетават лесно с голяма част от интериорните стилове.

Класически избор за цвят на интериорни врати са дървесните тонове. Ако избирате дърво за вратата е препоръчително то да бъде в съответствие на мебелите или пода. Интересен похват е избора на ярки цветове за врата, като акцент в помещението.

Изборът на правилните материали и цветове на интериорните врати ще преобрази всеки интериор, така че бъдете внимателни!

интериорен-дизайн-спалня-4low

4. Размери!

 

Може би най-важният съвет при избора на интериорна врата е уточняване на размерите. От ключово значение за успешното инсталиране на вратите е вземането на точни размери от отворите. Грешното измерване може да доведе до проблеми с монтажа и последващото функциониране.

Най-добрият и сигурен начин за пасването на вратата в отвора е поръчването на персонализирани врати по точни размери. Не рискувайте да измервате отвора сами, доверете се на специалисти в сферата и опитни производители на интериорни врати.

Правилните размери гарантира коректен монтаж, безпогрешно функциониране и дълъг живот на всяка интериорна врата!

5. Издръжливост и поддръжка на интериорните врати

 

Фактор от съществено значение, който трябва да бъде взет под внимание при избора на интериорни врати, е тяхната издръжливост и лесната им поддръжка.

Материалите, от които са изработени интериорните врати, влияят пряко на тяхната устойчивост. Всеки състав има своите специфики, например дървените интериорни врати изискат повече и по-редовно почистване, докато MDF вратите са по-устойчиви на влага и по-лесни за поддръжка.

Най-добрият съвет, който ще Ви даде всеки интериорен дизайнер, е да инвестирате в качествени интериорни врати. Вратите са ключов елемент от всяко интериорно пространство, те не подлежат на честа смяна, затова е от значение да изберем продукти от качествени материали.

Правилната грижа и изборът на точни качествени материали гарантират, че интериорните врати ще запазят добрия си външен вид и функционалността си дълги години.

врати-в-интериорния-дизайн-издръжливост

6. Инсталация и тест

 

След като сте избрали подходящи интериорни врати, идва време за монтаж.

Единственият съвет за инсталацията е да се доверите на професионалисти и никога да не предприемате монтаж тип „направи-си-сам“. Наемете опитен майстор, който разполага с правилните инструменти и нужните знания, но винаги следете процеса.

След монтажът на интериорните врати задължително направете тест като отворите и затворите няколко пъти всяка от тях. Препоръчително е да се изпробва заключващият механизъм.    

Инсталацията на интериорните врати от професионалист и последващите тестове гарантират правилното функциониране на вратите, а откритите проблеми могат да се отстранят в най-кратък срок.

7. Бюджет и качество на врати в интериорния дизайн

 

Интериорните врати трябва да комбинират безкомпромисно качество на достъпна цена.

Задължително преди да започнете търсене на интериорна врата, трябва да определите ясно какъв бюджет сте готови отделите, тъй като цените често варират според различните производители и вносители в страната.

Направете проучване на пазара на всички възможни врати в интериорния дизайн и заложете на доказани и опитни фирми. Важно е да обърнете внимание на гаранцията, която предлагат производителите, и на материалите, които използват.

Консултирайте се със специалисти, които да Ви предложат сигурни съвети и препоръки. Планирайте внимателно процесът по избиране и инсталиране на интериорни врати. Имайте предвид, че вратите са основна част от дома ни и не винаги имаме възможност да ги сменяте в желания период.

Най-добрият съвет, който всеки интериорен дизайнер може да Ви даде е при избора на интериорни врати за Вашия дом, да се доверите на опитен и доказан производител.