Малък апартамент с интериор в скандинавски стил,  в центъра на Стокхолм. Звучи ли ви привлекателно? Отговорът сигурно е „Да“ и вероятно няма да се изненадате, ако Ви кажем, че когато клиентите решиха да изберат нас, за проект на интериора, ние грейнахме с ентусиазъм. Щяхме да проектираме кокетен, малък апартамент с интериор в скандинавски стил в Стокхолм. Това е истинска мечта дори и за най-добрият интериорен дизайнер в София.

Интериор в скандинавски стил – малък апартамент.

Стокхолм, градът на викингите

Центърът на Стокхолм е един от най-привлекателните на света. Той се намира на малък остров, наречен Гамла стан. Той посреща туристи от цял свят и това го прави жив и пълен с добро настроение. Гамлата е историческият център, със старите, изчистени скандинавски фасади, дворцовият комплекс и сградата в която ежегодно се връчват Нобеловите награди. Очарователният, компактен остров е свързан с останалата част на града чрез мостове, от всичките му страни. Това му придава още повече чар, особено вечер, когато осветлението се отрази във водата. Нашето интериорно студио имаше уникалният шанс да проектира интериор на малък апартамент в скандинавски стил, именно в този град. Ние бяхме щастливи от този факт.

интериор-скандинавски-стил-сгради

На една от тесните улички на този невероятен център е сградата, в която се намира нашият малък апартамент с интериор в скандинавски стил, който ние проектирахме.

Скандинавски дизайн

-заданието

Проектът беше реализиран от българска фирма, която оперира в Швеция, с която сме работили по други проекти заедно.

Свързаха се с нас и ни представиха студентката, която щеше да обитава апартамента. Родителите и бяха закупили жилището наскоро и беше дошъл моментът за обзавеждането.

Момичето се беше подготвило, с презентация, относно стилът и функционалните елементи, които искаше да присъстват в проекта за интериор в скандинавски стил на малкият апартамент. Беше обърнала внимание на всяка стая, като имаше цели визии или дребни детайли за всяко помещение. 

Желанието беше да се запазят част от старите елементи в стил класически скандинавски дизайн. Основно това бяха високите 40см первази, които обикалят подовете на стаите, белите врати и старата дървена дограма. Старите радиатори също трябваше да се запасят.

Това беше заданието, а от нас се изискваше да продължим идеята по наш вкус, без да се отдалечаваме от изчистеният скандинавски интериор.

Скандинавски стил – особености

Апартаментът е с чиста площ 52м² и разполага с входно антре, кухня, дневна, спалня, баня и

тоалетна. Санитарните възли бяха по 1м² (изключително малки и отделени). Към спалнята имаше отделен дрешник, както и перално помещение.

Всъщност звучи страхотно да имаш отделен дрешник, но когато той е един квадратен метър, тогава по-добре да го няма и да се използват дебелините на стените. Това беше първото което направихме. Обединихме двата санитарни възела в обща баня с тоалетна и разрушихме стената, отделяща гардеробната. Пералното помещение и то изчезна. По-този начин пространството се разшири и се отвори за нови идеи.

Организирахме санитарен шкаф с шкаф за вграждане на пералня и сушилня една върху друга, гардеробната от 1м² се превърна в огромен четирикрилен гардероб и успяхме да ползваме дебелините на стените, разделящи тоалетната от банята.

Интериор в скандинавски дизайн, в който бутнахме стените

Направихме план за конструктивни промени на стените, който ние наричаме „план вътрешни преградни стени„. Подадохме го на майсторите и те започнаха първата стъпка в изпълнението на нашия проект за интериор в скандинавски стил.

През това време ние започнахме с функционалното зониране, изпратихме го, обсъдихме го и беше избрана марка за уредите, бяха посочени допълнителни изисквания от клиентката, и когато беше удобрена схемата пристъпихме към идейният проект.

Интериор в скандинавски стил – кухня

Започнахме с кухнята в скандинавски стил. Позиционирахме мивката, избрахме батерия с възможност за подвижен душ.  Вградихме миялната машина, хладилникът, фурната, котлоните и аспиратора. Всички уреди са с марката ГАГАНАУ, която е слабо позната в България.

Плота избрахме да бъде от технически камък, а в горният ред шкафчета решихме да редуваме затворени обеми с витрини. 

На отсрещната стена проектирахме шкаф, който затваря една ниша с неправилна форма, като по този начин обособихме място за вграждане на пералня и сушилня, а до тях остана място за „кофата с мопа“. В целият тозо обем, който граничи с антрето, успяхме да интегрираме висок шкаф за обувки, който е с лице обърнато към входната врата.

За столовете в кухнята заложихме на изящният модел „Лале“ на дизайнерът Еро Сааринен. Масата е старинна, недодялана с грубо излъчване. Скандинавците обичат такива неща.

В повечето скандинавски интериори има високи бели первази, по 40см.

В този апартамент имаше такива и ние ги запазихме всичките.
Стените в кухнята оставихме бели, а на прозорците монтирахме римски щори. Решихме подовата настилка в целият апартамент да бъде светъл паркет, за да се почиства по-лесно и да придава лекота на пространството. Апартаментът е малък и за това използвахме основно студени, светли цветове, които придават повече простор. Премахнахме вратите на кухнята, антрето и хола и с помощта на еднаквата подова настилка увеличихме, визуално, иначе тесните пространства на този скандинавски интериор.

В антрето, освен шкафа за обувки поместихне голям шкаф за палта, чанти и други връхни дрехи. На стената монтирахме огледало, подобно на онова, което си беше харесала клиентката и ни беше изпратила, като задание. 

Цокълът по пода и корниза по тавана преминават пред мебелите, което дъпълнително създава усещането за вграденост и визуално разширява пространството. Иначе всяка свободностояща мебел би изглеждала, като огромен обем, заемащ място. Ефекта е чисто психологически.

интериор-скандинавски-стил

Интериор в скандинавски стилдневна

Стените на дневната пребоядисахме в студен цвят, който е в основата на целият интериорен дизайн. Таваните оставихме бели, както и обшивките които опасват високите прозорци. Те са част от елементите, които запазихме при започването на проекта. 

На пода постлахме килим с изтъркан ефект, който е в светлата топла гама. Диванът е сив, леко разхвърлян, а за акцент сложихме капитонирана табуретка, тапицирана с жълтеникава кожа.

Плотовете на масичките са изработени от технически камък с ефекта, който избрахме за плота на кухнята.

Осветителното тяло в ъгъла на дневната е по дизайн на Mariano Fortuny y Madrazo.

Картината решихме просто да затиснем с дивана, за да избягаме от подредеността на изчистеният интериор и да внесем нотка на уют.

Вместо централна лампа на тавана, нашият интериорен дизайнер реши да внесе допълнителна топлота, като заложихме на пълзящо осветление по стените.

Светлината е 2700к цветова температура, защото знаем, че в архитектурата, дизайна и обзавеждането скандинавците препочитат студените цветове и изчистените интериори и сгради, но в осветлението залагат на топлата светлина. Дори уличното осветление е в града е такова. Може би, го правят, за да внесат повече топлина в сърцата си, през студените северни нощи. Ние го направихме, за да се доближим максимално до усещането за интериор в скандинавски стил.

Малкият апартамент с интериор в скандинавски стил ни даде възможност да се докоснем до атмосферата и викингския дух на този невероятен северен град. Благодарни сме на нашите клиенти, за предоставената възможност и им пожелаваме да прекарат най-щастливите моменти в живота си там на тази уличка, в този магичен град, в този прекрасен интериор в скандинавски стил.